Instigatorii Bologna

Săptămâna Instigatorilor Bologna – prima ediţie

În perioada 16 şi 21 decembrie 2007, la Pârâul Rece, a avut loc Săptămâna Instigatorilor Bologna unde au participat 40 de instigatori din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Galaţi, Braşov, Suceava şi Alba Iulia. Timp de 5 zile ne-am pus imaginaţia la contribuţie pentru a defini cum vom continua eforturile de schimbare a educaţiei din România. Lucrând împreună, echipa noastră a crescut, s-a întărit şi am plecat de acolo mai motivaţi şi mai entuziasmaţi.

Sinteza discuţiilor:

În prima zi am început cu evaluarea intermediara a desfasurarii proiectului si am ajuns sa constientizam ca avem abordari si puncte de vedere diferite in privinta continuarii acestuia. Am valorificat insa diferentele si am ajuns la o viziune comuna mai complexa si mai completa, mai bine fundamentata si mai aplicabila.

Au urmat discutii constructive referitoare la pasii de parcurs mai departe. Am discutat despre dezbaterea nationala (care s-a desfasurat pe 15 ianuarie 2008 la Bucuresti) si am clarificat detaliile. In urma acestor discutii, instigatorii Bologna au devenit pregatiti sa finalizeze prima etapa a programului ANOSR pentru implementarea Procesului Bologna si au inceput si proiectarea etapelor urmatoare. Am identificat ca un punct cheie pentru a determina schimbari consta in vizibilitatea exemplelor pozitive. Ne-am propus sa identificam cei mai buni profesori si sa ii promovam ca exemple de buna practica.

Pentru ca relatia dintre student si profesor este una de parteneriat cu responsabilitati egale, promovam si in cazul studentilor schimbarea atitudinii fata de mediul de invatare din universitate. Aceasta, prin diverse metode, intalnirile directe avand, in opinia noastra, cel mai mare potential de a influenta. Astfel, am organizat un program de Formare de Formatori.

Toate aceste activitati au fost sustinute de o echipa eficienta. Exista insa un dezavantaj – distantele intre centrele universitare. De aceea am proiectat si procesul de comunicare in echipa instigatorilor Bologna. Alaturi de activitatile pe care le-am abordat in detaliu, mai avem o lista lunga de idei de proiecte pe care le vom discuta pe larg in cadrul intalnirilor viitoare.

Am plecat de la Paraul Rece cu multe lucruri de facut, mai increzatori si impartasind sentimentul ca, desi este greu si necesita timp, vom realiza ceea ce ne-am propus.

Multumim ASS pentru sprijinul acordat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *